Bustos aconsegueix col·locar Sabadell al mapa... de la corrupció!

Per una ciutat lliure de corruptes, dimissió i cessament de tots els imputats!

La tradicional impunitat dels corruptes en aquest país ens va fer considerar com a “agradable sorpresa” l’operació jurídico-policial del passat mes de novembre que ha tingut com a primeres conseqüències la imputació de bona part del “Clan Bustos” i els seus homes (i dones) de confiança, tant regidors com alts càrrecs municipals, a més d’un bon nombre d’empresaris en un procés penal per diferents càrrecs de corrupció.

Entre aquestes imputacions (i malgrat el cinisme amb que ell mateix les ha negat) destaquen les del propi Manuel Bustos, que es concreten en tràfic d’influències, malversació de diners públics i omissió del deure de persecució de delictes econòmics flagrants contra l’administració.

En resum, la judicatura acusa ara la cúpula local del PSOE, amb connivència amb l’ex-regidor del PP Soriano i diversos empresaris encapçalats per Melquíades Garrido, president del gremi de constructors i oncle de l’alcalde (actualment de vacances pagades) d’allò que la vox populi sabadellenca fa anys que sospitava: d’haver organitzat i/o tolerat una trama per a l’enriquiment personal a través de càrrecs públics a l’Ajuntament de Sabadell.

En resum: Agradable? Sí. Però sorpresa, si fem memòria, poca! ...Recordem, per exemple, que el novembre de 2009, i arran de les notícies aparegudes en diferents mitjans, des de la CUP fèiem públicament les següents preguntes a l’alcalde Bustos:

  • Quins interessos s'amaguen darrere de les relacions personals que hi ha entre l'alcalde de Sabadell, els membres del consell d'administració de Vimusa i les empreses que executen les obres municipals?

  • Què va passar amb l'adjudicació dels habitatges tutelats de Sant Oleguer? Per què no s'han donat explicacions al respecte que una regidora del PSC-PSOE (la senyora Ramoneda) hagi estat citada per la fiscalia anticorrupció de Barcelona en relació a aquest fet?

  • A quins interessos personals i/o de partit respon la cessió d'una altra ubicació i de 3 milions d'euros al ministeri de l'interior, per tal que la Guàrdia Civil abandoni un edifici de propietat municipal?

  • A quins interessos respon la privatització de serveis bàsics per a la ciutadania com poden ser el del cementiri municipal, i d'altres que haurien d'estar estrictament controlats per ens públics, com és el de la concessió de les llicències d'obres?

  • Com pot explicar la contractació com a càrrecs de confiança, de molta gent de l'entorn personal d'alts càrrecs de l'ajuntament i del Partit Socialista?

  • Com pot explicar el fet que l'alcalde de Sabadell, faci repetir votacions en el Ple Municipal per tal de canviar el resultat quan aquest no respon als seus interessos, com és el cas del Castell de Can Feu?

  • Com pot explicar que alts càrrecs de l'ajuntament i del PSC estiguin al capdavant de la Fundació Barnola-Vallribera, Sant Josep, que durant els últims anys s'ha dedicat a acumular un espectacular patrimoni econòmic i en propietats, tot i ser una entitat sense ànim de lucre?

  • Què ha passat amb els 498.000€ gastats de més en la construcció de la Fira de Sabadell, i que no s'han justificat?

Evidentment, aleshores cap d’aquestes preguntes obtingué resposta. Ara potser en trobem alguna, no pas des del poder polític, sinó des de la judicatura.

Així doncs, amb el procés judicial en marxa, un acord de Ple instant a la destitució o cessament de tots els imputats, i amb la maniobra dilatòria i covarda del nomenament temporal i posterior pròrroga d’en Juan Carlos Sánchez (qui, sense estar imputat, ha estat mà dreta d’en Bustos des de fa més de 15 anys) com a alcalde provisional, creiem que cal fer una sèrie de reflexions:

  1. La presumpció d'innocència en termes jurídics, de cap manera pot suposar la impunitat en termes polítics per a persones sota greus imputacions, i més quan aquestes vénen avalades per una àmplia investigació que ha mobilitzat més de 300 policies i bona part de l’aparell judicial anticorrupció.

  2. L’equip de govern de l’Ajuntament de Sabadell i bona part dels seus càrrecs de confiança han posat per fi “Sabadell al mapa”, però al mapa del descrèdit i les sospites de corrupció, perdent tota credibilitat per a continuar en els seus càrrecs.

  3. Considerem escandalós que en Manuel Bustos s’escudi rere la figura d’un alcalde titella nomenat provisionalment i que conservi el sou i l’acta de regidor, a més de la presidència de la Federació de Municipis de Catalunya.

  4. Constatem que ens trobem davant d’un nou cas, ara a Sabadell, del que és una xacra especial al nostre país i una realitat generalitzada i característica fonamental dels règims capitalistes basats en la “democràcia de baixa intensitat”: la connivència del poder polític corrupte amb determinades màfies empresarials.

Per tot plegat, des de la CUP, conscients que tan sols a través de la radicalitat democràtica, la transparència i el control popular de les polítiques públiques és possible acabar amb la corrupció,

  • Exigim la dimissió definitiva de Manuel Bustos com a alcalde i president de la FMC, i de tots els electes imputats, amb la renúncia a la seva condició de regidors.

  • Exigim la destitució immediata dels càrrecs de confiança imputats.

  • Cridem el conjunt de la ciutadania a participar en les assemblees i mobilitzacions de la plataforma unitària “Sabadell, lliure de corrupció”.