La CUP situa les necessitats de les classes populars al centre del debat de la política fiscal municipal

El passat mes de desembre, immers en la sacsejada del Cas Mercuri, es va dur a terme el procés de 'debat' sobre les ordenances fiscals (impostos municipals, preus públics i taxes) i pressupostos per aquest any 2013. L’oposició en bloc va rebutjar la proposta de pressupostos municipals i d’ordenances fiscals, amb la legítima demanda de dimissió dels càrrecs electes i de confiança imputats en la trama de corrupció.

La CUP va presentar un plec d'al·legacions amb l'objectiu de situar al centre del debat polític les necessitats de les classes populars, és a dir, els drets socials i els serveis públics. En aquest sentit, la CUP entén que les ordenances fiscals i els pressupostos han de ser eines de redistribució i socialització de la riquesa, de lluita contra l’especulació urbanística, de foment de l’accés universal a la cultura i d’un Sabadell més sostenible. Per fer-ho es planteja, com a punt de partida, un augment substancial de la progressivitat fiscal d’impostos, taxes i preus públics.

En aquesta línia es proposen mesures de caràcter social, com per exemple la bonificació del 100% d’impostos com l’IBI o l’Impost sobre Vehicles, a totes aquelles persones receptores del RMI o que no reben cap prestació subsidiària; una bonificació del 50% de l’impost per aquelles persones en situació d’atur de llarga durada (superior a 1 any); i d’un 20% per a la resta d’aturats. Donada l’actual greu situació econòmica que pateixen les classes populars de la nostra ciutat, creiem que els impostos i preus públics s’han de determinar, en tots els casos, en funció de la renda o situació laboral dels subjectes passius i no per altres variables.

Per altra banda, la CUP proposa un augment del màxim permès (1,1%) del tipus de gravamen de l’IBI dels immobles d’ús no residencial (IKEA, Corte Inglés, McDonald’s, etc.). Així mateix, la CUP denuncia també la no aplicació del recàrrec del 50% de l’impost per als immobles d’ús residencial desocupats de forma permanent i considera que és vergonyós que el consistori encara no hagi redactat un reglament que defineixi què és i què no és un habitatge buit. Cal dir alt i clar que mentre sabadellenques són desnonades diàriament, els especuladors immobiliaris queden impunes d’aquest recàrrec.