Per un referèndum tant sí com no

Fa poques setmanes es presentava el Manifest “Per un referèndum tant sí com no”, signat inicialment per un centenar de persones (des de Teresa Forcades a Gabriela Serra, Antonio Baños o Matthew Tree) del món del treball, la cultura, la política i els moviments socials, entre elles els sabadellencs Roc Casagran, Xavier Domènech, Virgínia Domínguez, Pau Llonch i Oleguer Preses).

Entenem que aquest Manifest és un clam a la democràcia i a la desobediència respecte els marcs legals i polítics que neguen els nostres drets com a poble, i alhora, un toc d’atenció respecte la possibilitat que el procés sobiranista, d’arrel popular, pugui ser segrestat i traït per les elits polítiques i econòmiques a través de diversos subterfugis.


Les mobilitzacions massives dels últims dos anys al Principat, els resultats electorals, així com l’organització de les consultes per la independència entre 2009 i 2011, mostren que hi ha un clam popular a favor d’exercir el dret a l’autodeterminació.

Cal tenir en compte, però, que l’Estat espanyol nega que hi hagin, al seu si, subjectes nacionals diferents de l’espanyol – no només el dels Països Catalans sinó també de qualsevol comunitat autònoma existent, com Catalunya – i, per tant, nega l’exercici del dret a l’autodeterminació. A més, segons la legalitat espanyola vigent, la convocatòria d’una consulta sobre aquesta qüestió queda subjecta a l’autorització del Congrés espanyol o del Govern central.

En aquest context, determinats sectors han volgut plantejar que si el Govern espanyol no s’avé a acordar una consulta, es convocaran unes eleccions plebiscitàries, a les quals seguiria una Declaració Unilateral d’Independència. Tanmateix, nosaltres creiem que unes eleccions suposadament plebiscitàries no poden substituir l’exercici de l’autodeterminació, sinó que esdevindrien una via per a la dilació del procés i per a la legitimació de les polítiques antisocials de CiU.

Amb aquest mecanisme, seria el Parlament i no el poble el responsable de prendre una decisió. Creiem que aquesta fórmula suposa posar de nou en mans dels partits polítics i els entramats de poder que els sustenten el futur del procés, i això podria fer que es reconduís a través d’un nou pacte entre oligarquies. Alhora, cal qüestionar-se si aquells que es mostren reticents a celebrar una consulta sense l’aprovació del Govern espanyol, serien capaços d’assumir una DUI.

En definitiva, des de la CUP ens sumem a aquest manifest i proclamem que cal dur a terme un referèndum sense condicions ni dilacions, desobeint les prohibicions i ignorant cants de sirenes:

  • perquè el referèndum és el mecanisme més participatiu, democràtic i legitimador davant la resta de pobles del món.

  • perquè fa explícita d’una manera molt més clara el mandat de la voluntat popular, tant dels qui estan a favor de la independència com dels qui hi estan en contra.

  • perquè dilatar els terminis només és útil per als qui volen refredar el procés popular en marxa.

  • perquè quan la legalitat espanyola nega un dret com el d’autodeterminació és legítim i necessari utilitzar la desobediència per poder expressar-se democràticament.

Fem doncs una crida a mantenir la mobilització, que serà l’eina que permetrà mantenir el poble al capdavant del procés com a protagonista principal. Perquè qui lidera el procés té tots els números per definir-ne els resultats, i el resultat que volem és la construcció d’un país independent amb una societat justa i igualitària, amb una economia al servei de les necessitats i els interessos populars… I aquests objectius no es poden assolir de la mà de la partitocràcia.

Així doncs, ni un pas enrere: el 9 de novembre referèndum tant sí com no. Que la prudència no ens faci traïdors.