La CUP inicia el cicle de Taules de Debat parlant sobre la immigració i la cohesió social a Sabadell

El proppassat divendres, 26 de febrer a les 7 de la tarda, la CUP Sabadell realitzà la Taula de Debat titulada “Immigració i cohesió social, la construcció d'un projecte comú per a Sabadell" al Centre Cívic de Sant Oleguer. Aquesta fou la primera de les Taules que organitzarà al llarg dels propers mesos, les quals pretenen donar veu i implicar al màxim de sectors socials de la ciutat, i recollir-ne les seves propostes.

L’acte s’inicià amb la projecció del DVD realitzat arran de la Marxa per a la Igualtat i en contra de l’actual Llei d’Estrangeria que realitzaren diversos col·lectius d’immigrants de la nostra comarca. La Marxa, organitzada per la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV) va sortir de Barcelona el 23 de setembre passat i recorregué a peu els 700 km fins a Madrid, on arribaren al cap d’un mes per a fer-hi sentir la seva veu.

Tot seguit, Gemma Morros, militant de la CUP Sabadell presentà els i les ponents de la taula rodona, i explicà breument els principals eixos programàtics de la CUP entorn de les polítiques que afecten a la immigració; alguns exemples són: iniciar polítiques d’intervenció per part de l’Administració municipal en el mercat immobiliari local; augment notable dels recursos socials per lluitar contra l’exclusió socioeconòmica; impuls de les polítiques municipals d’inserció laboral i de formació; lluitar pel dret a vot i la participació dels i les immigrants en tots els processos polítics; etc.

Seguidament, Rosaura Gómez, responsable de Multiculturalitat de la FAV de Sabadell, ressaltà el gran contrast en les polítiques i els discursos sobre la immigració durant els anys de vaques grasses, i durant l’actual crisi capitalista. Així, en el primer període la població immigrada era “bona” per a cobrir aquelles feines que la població autòctona no volia fer, o s’establia en els pisos vells que aquesta ja no volia; després del “boom”, però, “se’ls vol fer fora i això no és just”, afegia. Per a trencar amb aquests prejudicis, na Rosaura ens explicà les activitats que en aquest sentit ha dut a terme la FAV.

Tot seguit prengué  la paraula en Mohammed Chtaibat, de l’Associació Sociocultural Anasiha (ASCA), qui identificà en les guerres civils i en d’altres conflictes entre països africans la petjada de l’imperialisme, així com els interessos dels països capitalistes pels recursos minerals; unes de les conseqüències han estat els grans processos migratoris intraafricans que han provocat, i dels quals poc se’n parla. Per altra banda, emfatitzà la importància de la integració dels i les immigrants en la vida sociocultural, associativa i política catalana; un procés que es veu dificultat per actituds xenòfobes i discursos d’extrema dreta que sovint veiem legitimats, per exemple, en cadenes de televisió com Canal Català.

El quart ponent fou Sanna Manneh, de l’Associació Africana de Sabadell. En Sanna ens parlà de la importància del català per a la integració dels i les immigrants en la societat catalana. També ressaltà el paper de la Marxa per a la Igualtat a l’hora d’unir el poble català amb els pobles d’Àfrica o d’Amèrica Llatina.

Finalment, l’últim ponent fou Hugo Colacho, president de la Federació d'Associacions d'Immigrants del Vallès (FAIV). Hugo començà destacant el fet que la no participació en la vida política comporta la “mort cívica”, i que mentre que pels ciutadans de ple dret existeixen lleis generals, per a la població immigrada només existeix la Llei d’Estrangeria. També destacà les nefastes polítiques de la Unió Europea en matèria d’immigració –l’aprovació de la Directiva de Retorn– i les seves conseqüències, així com els llargs i penosos processos de regularització –“nacionalització”– de la població immigrada a l’Estat Espanyol.

Per acabar, després d’un col·loqui obert, es realitzaren dues actuacions musicals en directe i es clogué l’acte amb un aperitiu on tothom hi estava convidat.