VIMUSA, crònica del desballestament d'un servei públic

“Feia unes setmanes havien arribat rumors de l’Ajuntament que deien que s’acomiadarien 9 persones de VIMUSA, i davant d’això els representants sindicals van sol.licitar una reunió amb el gerent, Jordi Renom i la presidenta Marta Farrés. Es volia constatar que hi havia de cert en aquells rumors. La reunió celebrada el dia 3 de març, no va donar lloc al dubte. Les respostes a les preguntes dels representants sindicals van ser evasives i ambigües. Aquell mateix dia vam celebrar una assemblea de treballadors per començar a emprendre accions preventives. A més ens assabentem que VIMUSA, malgrat tenir servei jurídic propi, ha contractat un bufet d’advocats molt important de Barcelona per tractar temes laborals. Al cap de 4 dies, divendres 7 de marc, ens despatxen fulminantment amb la petició expressa que el dilluns següent no tornem. Inclús s’han pres la molèstia i despesa de canviar les panys de les portes per evitar que entrem. Els treballadors i treballadores que no han estat acomiadats han patit força, ja que han de realitzar les tasques que fèiem sense que no s’hagin pogut traspassar. A més a més no estan tranquils ja que ningú els garanteix que després del període legal necessari per no fer una negociació col·lectiva es facin més acomiadaments individuals. Ara m’he n’he d’anar a veure els companys perquè avui fem campanya informativa a la ciutadania explicant el que passa a VIMUSA. Gràcies per tot”

Això no és un relat de ficció, sinó la crua realitat per  set treballadors i treballadores  de  l’empresa municipal VIMUSA que han estat acomiadades. L’excusa aquest cop ha estat la manca de viabilitat empresarial,  degut als grans deutes que acumula. El gerent Jordi Renom, col·locat a dit pel PSOE, i la presidenta Marta Farrés, acomiaden a una dona embarassada, a dos més amb reducció de jornada per cura de fills, a una altra que treballava a mitja jornada mitjançant un programa d’integració del Vapor Llonch i a un home i una dona majors de 55 anys.  De nou l’Ajuntament de Sabadell, governat pel PSOE, lluny de plantejar-se altres  opcions que no siguin l’acomiadament d’aquestes persones,  aplica amb ma de ferro la doctrina de shock neoliberal apresa durant anys per la socialdemocràcia. A l’administració pública local la convivència  amb els valors i normes del capital  és més present que mai.

Però contextualitzem una mica i fem memòria. VIMUSA és una empresa municipal creada, segons els seus estatuts, sense ànim de lucre. Tot i que la seva finalitat hagi estat abastir els ciutadans de Sabadell amb habitatges assequibles i infraestructures municipals, sempre s’ha regit per les polítiques d’habitatge del moment. Si a això afegim l’actual crisi que pateix el sector de la construcció, es pot afirmar que passarà molt i molt temps sense que cap gran promoció d’habitatges vegi de nou la llum. Tot això afecta i afectarà al seu estat de comptes.  Però ni pot ser una excusa per acomiadar a set treballadores i treballadors ni tampoc ha estat la causa principal de l’elevat deute de l’empresa (més de 7M€). La majoria prové dels impagaments de l’Administració i en bona part, dels deutes del propi Ajuntament de Sabadell amb l’empresa.  

Segons els treballadors i treballadores “ l’actual situació és causa de la inadequada  gestió de l’empresa durant els últims anys. Des de la direcció política no s’ha treballat per canviar la dinàmica per adaptar-se a una situació sostenible”. Aquesta manca d’actuació, ha provocat que en el passat mes de novembre i desembre s’hagi hagut de contractar pòlisses de crèdit amb entitats bancàries i un préstec, per tal de pagar nòmines i proveïdors, amb el conseqüent increment d’interessos

Tot això en un moment a on els propis treballadors i treballadores, mitjançant els seus  representants sindicals, han aportat en diverses reunions amb la presidenta i el gerent, un pla d’actuació per assolir la viabilitat de l’empresa. Aquest està basat en diverses mesures com: l’aposta pel desenvolupament d’un programa per la  rehabilitació energètica i d’habitatges a la ciutat, el desenvolupament de nous projectes amb convenis amb entitats externes, l’augment de tasques de serveis amb cèdules d’habitabilitat i certificats energètics, la creació d’un departament d’atenció, divulgació i gestió dels serveis energètics, l’assessorament administratiu i tècnic per obres de manteniment de comunitat de veïns, l’ampliació del parc d’habitatges de lloguer i la comptabilització dels impagaments dels deutes de l’empresa per part de la Generalitat i l’Ajuntament, establint un programa de pagament d'aquests amb els interessos corresponents.  

Les accions dutes a terme a VIMUSA demostren la poca creença que té l’Ajuntament en la gestió pública. Cal mes que mai un govern capaç d’engegar polítiques econòmiques, fiscals, laborals al servei de les persones. Es per això que exigim la readmissió immediata de les 7 treballadores i treballadors de VIMUSA , l’adopció del pla de viabilitat proposat i l’inici d’un procés d’investigació de la gestió feta per tots els gerents de l’ens publico-privat, així com el  personalment de l’administració com acusació en cas que aquesta hagi incorregut en irregularitats i/o negligències.