Suspenen el govern de Sabadell en participació


 
 
El govern de Manuel Bustos (PSC) progressa, però no prou. La quinzena d’entitats consultades per aquest diari han fet valoracions ben diverses. El zero ha estat la nota mínima, per part de l’Assemblea per un Habitatge Digne, mentre que la major puntuació l’ha donat el Gremi d’Hostaleria, amb un vuit. La mitjana, però, se situa al voltant del cinc pelat. La sensació generalitzada és que no hi ha una participació real de les entitats a l’hora de prendre decisions. És una crítica que apareix de manera transversal en la major part dels àmbits de treball. «Quan et plantegen alguna cosa, als consells de districte, ja està decidida», es queixen els veïns del centre. «La incidència i la participació no hi són.» Des de la Candidatura d’Unitat Popular suspenen el govern perquè, «tot i haver perdut la majoria, hauria d’haver buscat el consens i no ho ha fet». La CUP critica «les actituds prepotents i de no diàleg de l’equip de govern». En canvi, el Gremi d’Hostaleria diu que, quan ha tingut algun problema, almenys n’ha pogut parlar amb l’equip de govern, encara que no sempre s’hagi solucionat. La UGT pensa que hi ha menys participació que a Terrassa, però valora com «un encert» el Consell de Ciutat, un organisme en el qual estan representats un bon nombre de col·lectius. CCOO creu que «falta una visió clara de quina ciutat es vol projectar» i valora l’«esforç per millorar la relació amb les entitats».
Pel que fa a les infraestructures, la ja desapareguda Sabadell Cruïlla recorda com al principi del mandat la posició del govern municipal era de «fredor absoluta». Posteriorment, es va propiciar un contacte «limitat», que no ha conduït a cap «treball unitari». Tot plegat, s’ho miren amb un regust agredolç perquè haurien volgut «arribar més enllà»; és a dir, haver assolit un acord que inclogués ICV-EUiA, l’Entesa i ERC. «Seria desitjable mirar de buscar el consens total», pensen els comerciants. Des del món empresarial, la sanitat i la mobilitat es veuen com les assignatures pendents i reclamen celeritat a l’hora d’executar infraestructures com la ronda del Vallès. També indiquen que «la participació i la informació qualitativa no han estat a l’altura de les circumstàncies».

En l’àmbit de la cooperació, es valora molt negativament la desaparició de la Fundació Sabadell Solidari. «Hem fet un pas enrere des del punt de vista de la participació ciutadana, un dels principals valors de la democràcia». Amb el nou consell de solidaritat «la participació quedarà restringida i les decisions les prendrà de manera unilateral l’administració». Tot i això, hi ha àrees de l’Ajuntament, com la d’immigració, serveis socials i residus, que han tingut una bona sintonia amb les entitats.

Sobre la Ciutat de la Música, des del sector cultural es veu com una gran oportunitat per a les entitats de projectar la ciutat a la resta de Catalunya «i, per què no, del món». Tot i que fa molts anys que se’n parla, consideren que s’ha posat fil a l’agulla i confien que l’any que ve es posarà la primera pedra, de manera que el 2013 o 2014 el complex sigui una realitat.

Han participat en l’enquesta: Ramon Alberich (president del Centre Metal·lúrgic i del Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca), Manel Larrosa (arquitecte, Sabadell Cruïlla), Alejandro Oruña (president de la Federació d’Associacions de Veïns), Albert Bardolet (president de l’Orquestra Simfònica del Vallès), Guillem Fuster (CUP), Miquel Martínez (Pimec), Sebastià Piñol (president de l’associació de veïns Rambla Centre), Josep Sancristòfol (coordinador territorial de la UGT al Vallès), Antonio Díaz (secretari general de CCOO al Vallès), Glòria Rubio (portaveu de l’Assemblea per un Habitatge Digne), Carles Marlés (president de Sabadell Comerç Centre), Pablo Moliner (portaveu de la Plataforma Antifeixista), Rita Huybens (presidenta de la Lliga dels Drets dels Pobles), Rosa Casamartina (Drapaires d’Emaús) i Jordi Roca (president del Gremi d’Hostaleria i Turisme).